Mulatás vadász módra

Bemutatkozott az új vadőr 

 

image
Fodor István és Gál László. Céljuk a vadállomány gazdagítása
Negyedik vadászidényét zárta a Bodoki Vadász Egyesület február 28-án a gidófalvi kultúrotthonban. Azért ezen a helyszínen, mert a bodoki művelődési ház felújítás alatt áll.

Az eseményen Fodor István egyesületi elnök beszédében az elmúlt, balesetmentes idény sikerességét, a vadászat szépségeit részletezte, de kitért a vadak etetésére is. Elmondása szerint a sózók rendszeres feltöltése, télen lédús takarmányok, kukorica biztosítása a disznók és kérődzők részére, a medvék folyamatos etetése és megfigyelése nagyon fontos az év minden időszakában. Mint mondta, a vadak etetése és védése által gazdagíthatják a vadállományt, biztosítva ez által az egyesület fenntarthatóságát.

– Az élelem beszerzése, az autók karbantartása és üzemeltetése, a táplálék rendszeres kiszállítása az erdőre, a vadak megfigyelése rengeteg szabadidőt, éjszakát emészt fel. A vadőrök tisztességes, odaadó munkája nélkül ez nem valósulhatna meg – fogalmazott a polgármester.

A rendezvényen a Bedő Attila dálnoki vadőr helyét február 10-től átvevő Gál László is bemutatkozott, aki különös hobbijával kapcsolja össze mindennapi munkáját. László a természet szerelmeseként, az erdőt járva fotókat és kisfilmeket készít a látottakról, tapasztaltakról, a különböző állatfajtákról és azok szokásairól, az emberekhez való viszonyulásukról. A kézdivásárhelyi fiatalembernek az sem okoz gondot, ha rászáll az est a sűrűben, ilyenkor két fa közé kifeszíti a függőágyát, és ott tölti az éjszakát. A sepsibükszádi vadásztársaságnál egy évig önkéntes vadőrként dolgozó Gál úgy véli, elsődleges feladata védeni a területet az orvvadászok, valamint kóbor kutyák és macskák ellen, etetni a vadakat, megfigyelni a viselkedésüket. Bevallása szerint a szakma nehézségében rejlik annak szépsége.

– Szeretem a munkám. Valószínű, sokkal közelebb állok a természethez, mint az emberi társadalomhoz, eddig is ez volt az elfoglaltságom. Lassan életformává vált számomra a munkám és hobbim – mondta Gál.

Szenvedélye kapcsán kifejtette, filmezéskor nem használ mesterséges lest vagy sátrat, így bizony a vad akár meg is támadhatja. Úgy véli, munkájában a legnehezebb meglehetősen hosszú ideig az állatok közelében maradni, és értékelhető felvételt készíteni.